Tuesday, October 2, 2012

Assalamualaikum..meet my Adelia Irdina binti Ahmad Ikram =)

Salam ladies/ readers,

dah berbulan rasanya tak berblog.. biasa la towards to the end of pregnancy macam macam rasa i.e fatigue, gatal gatal, kaki bengkak, tido tak selesa.. hehe

well this entry might be a bit panjang..it's about chronology of my daughter's birth.
my EDD sepatutnya Oct 4, 2012 (lusa la tu) but our lil Adel dah keluar on Sept 8, 2012..kiranya dekat sebulan jugak awal. sebelum tu congrats to Harz for her newborn baby girl. delivered last week kan?

since my EDD on Oct 4, saya plan untuk balik ke Kelantan pada Sept 15 untuk berehat dan meniti hari untuk melahirkan baby saya ini kat KPJ Perdana Specialist.. eceh..ayat. haha..tapi kan, ramai la saudara mara / colleague kata perut saya dah turun sangat masa raya hari tu. kaki dah start bengkak.. Tapi saya rasa memang perut saya ke bawah dari awal awal pregnancy pun..hummpph..
  2nd day of raya (33w)

so minggu Merdeka Day (35w 3d), planned for family gath dekat Penang. masa tu perut dah rasa berat
perut sangat ke bawah kan. hihi..

Sept 7, 2012 (Friday)- 36w 2d
Kerja macam biasa..lalala..
9pm- dinner and discuss nak pegi Tesco and  Jusco besok nk beli barang2 keperluan rumah.. plus nak makan macam2.ada sminggu lagi nak balik Kelantan kan.haha..suppose besok monthly check up and nak ambil MC dengan gynae ..lepas tu relax kejap then tido..

3am Sept 8, 2012- bangun nak pegi pee pee macam biasa la..memang akan bangun sekali dalam 1 malam..tengah syok pee pee, keluar skali dengan darah la pulak. ok cuak! duduk atas katil relax sekejap, keluar lagi darah+air.. perut start mengeras skali dengan rasa period cramp..humm dah nak beranak la kot. kejutkan husband..dia kata relax dulu (lps tu sambung tido..ish.ish). then the surges lagi intense, sempat lagi google contraction timer..masa tu surge came within 6-7minutes. 

4.30am- surge within 5min. according contraction timer tu, dah boleh pegi hosp. kejutkan husband lagi sekali siap tunjuk blood stain dekat katil..tekejut dia! hehe..lepas tu pack my bag semua (my bag tak siap packing lagi ler sebab plan nak balik nextweek kan..haha)


5.45am- sampai kat Pantai Hospital. nurse bawak wheelchair tapi saya kata saya blh jalan lagi. hahaa..nurse terus bawak ke LR, salin baju. and 1st time kena VE dengan nurse..ummpphh bearable! mujur la sempat buat perineal massage for 2-3weeks dah. that time dah 5cm. okai tunggu husband pegi register etc and tunggu my gynae datang. then nurse masukkan liquid enema..emm within 3-4minutes dah rasa nak pegi toilet..dah la nak layan surges lagi. 
while waiting for the doctor, called mama and text my sis. lepas tu baca doa nabi Yunus and zikir2..i was free to move. when the surge come, nak baring sangat tak selesa so saya duduk jer atas kerusi/ lean against the wall.. padahal kemain lagi beli birth ball la..tertinggal kat rumah ..ask husband to ambik but nurse tak bagi sebab doctor anytime akan sampai..so apply la breathing technique yang selalu practice kat toilet tu..haha


6.15am- doctor sampai. VE again! 6cm. doctor expect deliver around 9am and ambik my blood sample for the baby's cord blood bank and she left, nurse came and letak emergency button (in case nak panggil diorang).alhamdulillah i was not being dripped and baby's progress pun nurse pakai doppler jer. tinggal la me and husband..since belum makan apa2 lagi, ask husband for hot milo and bread..itu jer yang boleh telan sebab surges makin intense.
doctor pesan if rasa nak terberak/ nak teran sangat2, just press the button..


9.00am- panggil nurse sebab sakit sangat. VE again! dah 8cm. they suggest untuk inject drug..untuk bagi high sikit..but sakit still rasa la..emm.sebab sakit sangat, ambik je lah. tapi sakit jugak cuma rasa high..

9.15am- rasa macam nak terberak dah ni..panggil nurse lagi skali, doctor pun datang sama..ok fully dilated. baru la nurse attach EFM to monitor baby's heartbeat. and its time to push! as per my reading, to push when the surges come..doctor and nurses pun cakap macam tu juga. but then when the surges come, the first push ok lagi, 2nd and 3rd push takde energy..aiseyy.. about 1hour plus jugak drama push nih..sampai terberak. oopss..hahaha..but between push tu sangat la dahaga..alhamdulillah boleh minum air..tak sure kat hospital lain boleh minum ke tak dalam condition macam ni.

10.40am- rasa high giler weh! ni drug punya pasal la ni..menyesal pun ada.. but i dont know where i got the energy..finally, boleh push 3 kali dengan sepenuh hati. ewah! alhamdulillah..keluar la baby girl saya, berat-2.4kg, length-0.5m. masa tu saya rasa dah 50-50 dah..
tapi sempat lagi tanya doctor how many stitches..and pesan to nurse that i want to bf my baby and room in skali dengan mama nyer so senang nak menyusu..
husband sempat ambik video. tapi dia ambik video muka saya yang tengah sakit nak meneran..ish..bukan amik video baby nak keluar..hummpphh...


assalamualaikum everyone!
onomnomnomnom..

3pm- 5pm- all my family members sampai ..weee!! everybody excited with their new niece..hehe

Sept 9, 2012- alhamdulillah dah boleh discharge since me and Adel tak ada masalah..
Sept 10, 2012- balik Kelantan for my confinement period..huuu...seksa..

To my husband: thanks for being with me all the time.. i love you forever till Jannah!!
ok lah..dari pagi tadi buat entry ni..Adel nak susu la..sambung taip balik..lepas tu dia nak susu lagi..sambung taip balik..lepas tu pump..sambung taip balik..ni baru siap pukul 9.50pm. hahaa..ok till then baii!!















7 comments:

Mrs Linda said...
This comment has been removed by the author.
Mrs Linda said...

Congratulation on ur new born.
Adel sangat PUTIH !! okkk dan gebu.
goshhhh dah besar mesti cantik.

harzharun said...

Ja..mudah sgt ko bsalin!.
Congrate sekali lg...

harzharun said...

Ja..mudah sgt ko bsalin!.
Congrate sekali lg...

CiK pUaN mAmA bAm-BaM said...

wahhh... congrats!!!!

cikyuSnida said...

ja.. birth story kita lebih kurang gitu ha. kol 4 lebih sakit 5 minutes apart, kol 11 dah bersalin :). kol 2 family dah datang.

Tapi acik amik epidural la. x aci. hahaha.

anyway, congrats bebeh! comel nye baby!

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)